Kenyér sütés
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 1 ek. só
- 0,5 ek cukor
- 1 ek. olaj
- kb 3 dl víz
- 25 g élesztő
Elkészítés:
Kelesztőtálba kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót.
Egy másik kistálba teszünk kb. 1 dl vizet, beletesszük a cukrot. Kézmelegre melegítjük, belekeverjük az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztó.
Ha ez megvan beletesszük a lisztbe, majd kimérjük az olajat is.
Elkezdjük összegyúrni, fokozatosan adagoljuk a vizet. Apránként, kisebb mennyiséget tegyünk egyszerre, mert mindegyik liszt máshogy reagál.
Nem kell kemény tésztát gyúrni, maradjon lágy, hogy tudjon kelni, lehet kissé ragadós.
Letakarva 1 órát hagyjuk kelni.
Nyáron kevesebb idő, figyeljük a tésztát, hidegebb időben ha nem kel akkor 50 °C-ra előmelegített sütőbe tehetjük (kikapcsolt, nyitott ajtóval).
Ha szépen felkelt, ismét megdolgozzuk.
Előkészítjük a tepsit vagy üvegedényt, sütőpapírra tesszük a tésztát, letakarva még 40 percet hagyjuk állni.
Előmelegítjük 180°C-ra a sütőnket, alul - felül sütésben (akinek légkeveréses kapcsolja be), kb. 40 percig sütjük, tű/késpróbát végezzünk nem e ragad a tészta.
Aki nem üvegedényben süti ígyis fel kell tenni 200°C-ra 10 percre, hogy piruljon.
Aki üvegedényben süti a tetejét leveszi és úgy még 10 percig 200°C-on.
Szépen megpirult lekapcsoljuk 😊😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése