Kenyér sütés

 


Hozzávalók:

- 500g liszt

- 1 ek. só

- 0,5 ek cukor

- 1 ek. olaj

- kb 3 dl víz

- 25 g élesztő


Elkészítés:

Kelesztőtálba kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót. 

Egy másik kistálba teszünk kb. 1 dl vizet, beletesszük a cukrot. Kézmelegre melegítjük, belekeverjük az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztó. 

Ha ez megvan beletesszük a lisztbe, majd kimérjük az olajat is. 

Elkezdjük összegyúrni, fokozatosan adagoljuk a vizet. Apránként, kisebb mennyiséget tegyünk egyszerre, mert mindegyik liszt máshogy reagál.

Nem kell kemény tésztát gyúrni, maradjon lágy, hogy tudjon kelni, lehet kissé ragadós. 

Letakarva 1 órát hagyjuk kelni. 

Nyáron kevesebb idő, figyeljük a tésztát, hidegebb időben ha nem kel akkor 50 °C-ra előmelegített sütőbe tehetjük (kikapcsolt, nyitott ajtóval). 

Ha szépen felkelt, ismét megdolgozzuk. 

Előkészítjük a tepsit vagy üvegedényt, sütőpapírra tesszük a tésztát, letakarva még 40 percet hagyjuk állni. 

Előmelegítjük 180°C-ra a sütőnket, alul - felül sütésben (akinek légkeveréses kapcsolja be), kb. 40 percig sütjük, tű/késpróbát végezzünk nem e ragad a tészta. 

Aki nem üvegedényben süti ígyis fel kell tenni 200°C-ra 10 percre, hogy piruljon. 

Aki üvegedényben süti a tetejét leveszi és úgy még 10 percig 200°C-on.

Szépen megpirult lekapcsoljuk 😊😊




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések