Áfonya lekvár és szörp

 


Hozzávalók:

-áfonya

-cukor

-citrom

A 3 kg áfonyát átmostam egy nagyobb fazékba tettem, 1,5 kg cukrot tettem hozzá. Nagy fakanállal elkevertem, hogy olvadjon kissé a cukor, majd krumplinyomóval összetörtem az áfonyát. Egy éjszakát vagy napot állni hagytam lefedve.


Másnap felfőztem, hogy a cukor elolvadjon. Szűrőn keresztül a levet leszűrtem, ebből készül a szörp. A levet főztem, kóstoltam, ízlés szerint én 2 egész citrom levét tettem hozzá, ízlés szerint még lehet édesíteni.


Ha ízre jó utána üvegeltem. 

A szűrés után fennmaradt húst lassúprésen átengedtem, ebből főztem a lekvárt.Fél citrom levét facsartam és kissé még cukroztam. Lassú tűzön főztem még elérte a megfelelő lekvár állagot. Ha kész üvegbe töltöttem, lezártam.



A lekvárt és a szörpöt is automatába tettem 90 fok 30 percre. 

A fennmaradó héj, mag egy sütőpapíros tepsibe került. Sütőben 50 °C-on szárítottam.


Teába vagy darálva porként műzlibe, joghurtba tehető. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések