Eredeti sült tea 😋
Eredeti sült tea/gyümölcstea:
A sült tea "recept"je a csehektől származik, körülbelül 150 éve készítik hagyományos módszerrel, minden nélkül- tartósítószer, adalékanyag, cukor vagy fűszerek-csak gyümölcs található benne.
Tavaly találkoztam ezzel a finomsággal az egyik befőzős csoportban, ki is próbáltam.
Mi teaként fogyasztjuk, de van egyéb módja is, mint pl: gabonához, joghurthoz...
Kislányom és párom is nagyon szereti illetve ajándékba, karácsonyra tökéletes "apróság".
Idén már készítettem is, eddig az alap mindig alma volt, ahhoz variáltam a többi gyümölcsöt, de útközben elfogyott úgyhogy az alap a körte lett.
Variációim eddig a nyári bogyós, őszi gyümölcs kombinációk:
- alma - málna - ribizli - szamóca;
- alma - körte - szeder;
- alma - körte - ribizli;
- alma - szilva - ribizli;
- körte - szeder - ribizli;
- körte - szilva - szeder;
- körte - szőlő - szeder;
- alma - málna - körte;
- alma - körte - szőlő...
Aszalt gyümölcsöket is tehetünk hozzá!
Bármilyen variáció lehetséges 😊
Ízesíthetjük cukorral, mézzel, fűszereket is adhatunk hozzá.
Törekszem arra, hogy minden amit felhasználok a kertem legjava, tartósítót, cukrot, adalékanyagot nem teszek bele.
Elkészítés:
Mosott, csumázott, bogyózott gyümölcsöket előkészítjük.
Mélyebb tepsit kissé kivizezzük, sütőpapírt helyezünk bele. Előszőr a csonthéjasokat tesszük bele, rétegezve, majd a bogyósokat (ha ezt a variációt választjuk).
Most tehetünk akár:
- édesítőszert;
- fűszereket;
- füveket (citrom-, menta);
- facsart vagy egész citromkarikákat.
A sütőnket alul-felül sütésre állítjuk, 180°-on kb. 1 órát sütjük, közben egyszer-kétszer keverhetjük.
Ha kész forrón tiszta üvegekbe tesszük nyakig, lezárjuk (celofán, gumi), fejreállítjuk néhány percig és KÉSZ!
Fogyasztás teaként:
Egy bögre forró vízbe 1 evőkanálnyi sült teát teszünk. Ízesíthetjük ízlés szerint, felbontás után hűtőben tartsuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése