Eredeti sült tea 😋

Eredeti sült tea/gyümölcstea:


A sült tea "recept"je a csehektől származik, körülbelül 150 éve készítik hagyományos módszerrel, minden nélkül- tartósítószer, adalékanyag, cukor vagy fűszerek-csak gyümölcs található benne. 

Tavaly találkoztam ezzel a finomsággal az egyik befőzős csoportban, ki is próbáltam. 

Mi teaként fogyasztjuk, de van egyéb módja is, mint pl: gabonához, joghurthoz... 

Kislányom és párom is nagyon szereti illetve ajándékba, karácsonyra tökéletes "apróság". 

Idén már készítettem is, eddig az alap mindig alma volt, ahhoz variáltam a többi gyümölcsöt, de útközben elfogyott úgyhogy az alap a körte lett. 

Variációim eddig a nyári bogyós, őszi gyümölcs kombinációk:

- alma - málna - ribizli - szamóca;

- alma - körte - szeder;

- alma - körte - ribizli;

- alma - szilva - ribizli;

- körte - szeder - ribizli;

- körte - szilva - szeder;

- körte - szőlő - szeder;

- alma - málna - körte;

- alma - körte - szőlő...

Aszalt gyümölcsöket is tehetünk hozzá! 

Bármilyen variáció lehetséges 😊

Ízesíthetjük cukorral, mézzel, fűszereket is adhatunk hozzá. 

Törekszem arra, hogy minden amit felhasználok a kertem legjava, tartósítót, cukrot, adalékanyagot nem teszek bele. 


Elkészítés:

Mosott, csumázott, bogyózott gyümölcsöket előkészítjük. 

Mélyebb tepsit kissé kivizezzük, sütőpapírt helyezünk bele.  Előszőr a csonthéjasokat tesszük bele, rétegezve, majd a bogyósokat (ha ezt a variációt választjuk). 

Most tehetünk akár:

- édesítőszert;

- fűszereket;

- füveket (citrom-, menta);

- facsart vagy egész citromkarikákat. 

A sütőnket alul-felül sütésre állítjuk, 180°-on kb. 1 órát sütjük, közben egyszer-kétszer keverhetjük. 

Ha kész forrón tiszta üvegekbe tesszük nyakig, lezárjuk (celofán, gumi), fejreállítjuk néhány percig és KÉSZ! 


Fogyasztás teaként:

Egy bögre forró vízbe 1 evőkanálnyi sült teát teszünk. Ízesíthetjük ízlés szerint, felbontás után hűtőben tartsuk. 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések