Almaecet készítése házilag
Almaecet készítése.
Idén júliusban tettem fel a postot melyben már mindenfélét készítettem a nyári almából! Készült aszalvány, rostos lé, befőtt, reszelt alma pitének. Akkor kaptam egy kedves hozzászólótól aki talán már követőnk is, remélem olvasol kedves Hollóné Szalontai Erzsébet. A Te recepted ami mostmár alapja az eceteimnek ☺️. Akkor neki is álltam, mivel sok héj és csutka is volt.
A receptet kifotóztam de le is írom:
Egészséges almából készítsük, az alma minden részéből lehet. Én héjból és csutákából készítettem.
-2 kg alma
-200 g cukor
-2 L víz
A hozzávalókat beletesszük egy nagyobb fazékba, dunsztos üvegbe megkeverjük, hogy elkezdjen olvadni a cukor és egy ruhát, textilt teszünk rá, akár le is köthetjük, gumizhatjuk, védjük a muslincáktól!
Ezt a keveréket minden nap, napjába legalább egyszer keverjük át. Körülbelül 10 nap mire kiforr, ekkor nagyobb szitán szűrjük le és a leszűrt levet egy jól zárható dunsztos üvegbe tegyük bele. Ezt tegyük olyan helyre ahol nincs nagy meleg, nem éri a nap! A pucolvány mehet a csibéknek vagy a komposztra.
A leszűrt lének kell 7-12 hét, minnél tovább hagyjuk annál jobb lesz.
Hát én el is felejtettem már visszaszámolva a 13 hétnél tartott.
Közben megismerkedtem Zsé szuper receptjeivel (https://www.facebook.com/profile.php?id=100045432307164) és sok mindenben segítségét kértem, ebben is. Küldtem a képeket neki, hogy hogy áll mindig az ecetem, jó lesz e?! A 13. héten már szép tiszta volt, az ecetágy is jól látható. Leszűrtem.
Az ágyat kibányáztam, hát nem túl bizalomgerjesztő 😜 Éppen pucoltam almát, gondoltam csinálok mégegy adagot. Szintén Zsé segítségét kértem, mert neki is van egy receptje amit nem kell kevergetni. (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1798184480302207&id=1688972077890115)
Fogtam egy 3 L-es bef. üveget elkezdtem megtölteni kb. 400 g fért bele ha jól emlékszem,pont 3/4-éig ért ehhez 40 g cukrot adtam. Az ecetággyal meggyorsítható a folyamat, ezt a tetejére tettem és nyakig felöntöttem vízzel. A lényeg a nem keverésnél (Zsé receptje alapján), az egészet le kell szorítani, hogy ne lógjon ki semmi (penészedik), én hurkapálcikával szorítottam le. A végén egy textilt tettem rá és legumiztam. Néha meglestem nem lóg e ki az ágy, ha kilógott töltöttem rá vizet.
4 hét után szürtem le, az ágyat leszedtem, külön tettem ecettel egy üvegbe lezárva. Leszűrtem a levet, azt is beüvegeltem ez most még ecetesedik, a maradék a tyúkoknak jutott.
KÖSZÖNÖM Erzsébetnek is és Zsének is, a folyamatképeket alább láthatjátok, illetve becsatolnám az almaecet felhasználását, jótékony hatásait a szervezetre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése