Szilvázzunk
Sajnos idén nincsen szilvánk ezért vásároltam néhány kg-ot!
Szeretnék lekvárt főzni, befőttet készíteni, aszalni, a fagyasztóba is tenni sült teának és Nimródnak is, hogy a kesőbbiekben a szilva is megjelenjen az étrendjében!
Szilvabefőtt:
A befőtthöz érettlen vagy még keményebb szilvákat használjunk. A tavalyiakból szilvásgombócot készítettünk, egyáltalán nem jött szét.
A szilvákat szódabikarbónás vízbe áztattam, mostam ( 4 l-hez 120 g-ot adtam), hogy a viasz lejöjjön róla.
Feleztem, magoztam mosott üvegekbe helyeztem. A 720 ml-es üvegekhez 2 ek. cukrot tettem majd felöntöttem vízzel amíg ellepte. Fóliáztam, gumiztam, lezártam és betettem az automatába 90/30-ra.
Tavaly készítettem natur, ízes és fahéjasat is.
Aszalt szilva:
Idén ilyen kis szeleteket gyártottam, gyorsabban megaszalódik.
A szilva az én gépembe 60 fokon van benne, így még nemtudom hány órát lesz benn.
Sütőben sült szilvalekvár:
Puha szilvákat vegyünk, válogassunk!!!
A szilvákat szódabikarbónás vízbe beáztatjuk (viasz lejöjjön róla) , mossuk, felezzük, magozzuk.
A tepsit (fazék) kikenjük ecettel, ettől nem fog leégni, beletesszük a szilvát (nekem kb 5 kg fért bele). 150°-ra tesszük, alul-felül sütésre. Pontosan mennyi idő nemtudom, Én 3 napig sütöttem, persze nem folyamatosan, csak amikor a sütő közelében voltam. Ha félbehagyjuk a sütést érdemes az ajtót résnyire kitámasztani (nem légkeveréses sütőnél).
Keverni nem szabad maximum a tetejét lenyomkodni.
Aki édesen szereti 5 kg-hoz 150 g cukor tökéletes. Ahogy elfőtte a levét, botmixereltem és még sütöttem kicsit. Ha kész (kinek mi a tökéletes állag), forrón üvegeljük és száraz dunsztba tesszük. Nekem ez kimaradt, ezért betettem 90/30-ra még az automatába.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése