Cékla eltevése télire
Cékla télire:
Tavaly nagyon sok céklám termett, kellett keressek egy jó receptet, amit gyorsan összetudok dobni és nem kell órákig a tűzhely előtt állni. Szerencsére megvettem a Lidl-s sajátmárkás befőzőautomatát, azzal könnyebb minden.
Idén nem sikerült az első vetésem olyan szuperül, de másodvetésbe még vetettem pár sor Detroitot.
A recept ahogy csinálom:
Megmosott, hámozott nyers céklát, félbe vagy negyedbe felvágjuk (mérettől függ) majd felszeljük (egy áldás a szeletelőgép is), üvegekbe töltjük (720 ml üveg).
Felöntőlé: Bögre: 3,5 dl
- 10 bögre víz
- 2 bögre cukor
- 10 dkg só
- 4 tk őrölt kömény
Az ecetet a teljes tömeghez mérve (víz, cukor, só, cékla) 10%-ot adok a 10%-os ecetből vagy feleannyit a 20%-ból.
Ami marad üvegbe töltöm a következő főzésig.
A felöntőlevet felforrjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd ráöntjük a céklára. Buborékokat kihalásszuk, majd az üvegeket lezárva az autómatába tesszük 100/120 percre, ha kész kivesszük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése