Cékla eltevése télire

Cékla télire:

Tavaly nagyon sok céklám termett, kellett keressek egy jó receptet, amit gyorsan összetudok dobni és nem kell órákig a tűzhely előtt állni. Szerencsére megvettem a Lidl-s sajátmárkás befőzőautomatát, azzal könnyebb minden.

Idén nem sikerült az első vetésem olyan szuperül, de másodvetésbe még vetettem pár sor Detroitot.


A recept ahogy csinálom:

Megmosott, hámozott nyers céklát, félbe vagy negyedbe felvágjuk (mérettől függ) majd felszeljük (egy áldás a szeletelőgép is), üvegekbe töltjük (720 ml üveg). 


Felöntőlé: Bögre: 3,5 dl

- 10 bögre víz

- 2 bögre cukor

- 10 dkg só

- 4 tk őrölt kömény

Az ecetet a teljes tömeghez mérve (víz, cukor, só, cékla) 10%-ot adok a 10%-os ecetből vagy feleannyit a 20%-ból.

Ami marad üvegbe töltöm a következő főzésig.

A felöntőlevet felforrjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd ráöntjük a céklára. Buborékokat kihalásszuk, majd az üvegeket lezárva az autómatába tesszük 100/120 percre, ha kész kivesszük.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések