Patkó kalács, ahogy a családom készíti

 Patkó kalács készítése:



Húsvétkor szokás a főtt sonkához, tojáshoz kalácsot készíteni. Éveken keresztül mama készítette mindenkinek, majd néhány évig Anya és én, de idén egyedül csináltam. 

A dédiméknek pékségük volt a faluban, mamámék is, szüleim is ott dolgoztak, besegítettek. Foszlányaim vannak még óvodás koromból... amikor papa tette be a felfűtött kemencébe a kenyeret... sorban voltak a kelő kenyerek... amikor apa éjszakás volt és elköszöntem tőle.

Sok mindent hoztam, kaptam a nagyszülőktől, talán a pékáruk szeretete is... 

Na de, fogadjátok szeretettel mama receptjét, amin változtattam kissé (mennyiségben). 


Hozzávalók:

-1 kg liszt

-1 csapott ek só

-15 dkg vaj

-15 dkg cukor

- 5 dkg élesztő

- 3 egész tojás

- 0,5 L tej

- kk olaj


Elkészítés:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzátesszük a sót. 2 dl tejet melegítük, majd teszünk bele 1 ek cukrot (15 dkg-ból vesszük ki), belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni! 

A liszthez hozzátesszük a cukrot, a 3 tojást, a felfuttatott élesztőt. Apránként adagoljuk a tejet (lehet kevesebbet vesz fel a liszt). Puhára gyúrjuk, hagyjuk 1 órát kelni. Ha felkelt, átgyúrjuk majd hagyjuk fél órát pihenni. Ez is megvan átgyúrjuk, kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olajjal és patkó alakúra hajtjuk. Kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük, hagyjuk még 10 percet pihenni a tepsin. Előmelegítjuk a sütőt 200°C, alul-felül sütés, mielőtt betesszük a tetejét levizezzük. 10 percig 200 °C-on sütjük majd levesszük 180°C-ra még 30 percig sütjük. Tűzpróbát végzünk, ha kész kivesszük, levizezzük.  Nem baj, ha a teteje fekete lesz, a belseje puha, nem ragad. 


Aki szeretne tehet bele több cukrot, eredetileg 30 dkg-ot ír a mama receptje. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések