Gyömbérszörp citromosan, narancsosan

 


Itt van az Ősz, itt az ideje, hogy készítsünk egy igazi immunerősítő gyömbérszörpöt!

Tavaly készítettem először ilyen szörpöt, nekünk nagyon ízlett! Párommal szoktam megkóstoltatni, Ő az első, a kritikusom. Kóstolás után az első reakciója ez volt! : Olyan íze van, mint a Coca- Cola-nak 😊! és tényleg 🙂 Mondom/írom is, hogyan készítem!  😉:


Hozzávalók:

- 2 db gyömbér (200-250 g pucolva) 

- 1,5 kg cukor

- 5 db citrom

- 1,8 L víz

- 20 g citromsav


Elkészítés:

A gyömbért vékonyan meghámozom majd felszeletelem. 3 db citromot teljesen kifacsarok a maradék 2-öt meghámozom, szeletelem (a fehér részt is leszedem, hogy ne legyen keserű, a citrom héját szörpökbe nem teszem bele (csak, ha a van saját, ami még nem érik...)) . Előkészítek 40 dkg cukrot illetve 5 dl vizet. Egy fazékba elkezdem felolvasztani a 40 dkg cukrot (karamellizálom) majd óvatosan hozzáöntöm a vizet, ha felforrt hozzáadjuk a citromlevet, szeletelt citromot és gyömbért, a maradék 1,1 kg cukrot és 1,3 L vizet. Apránként adagolom bele a 20 g-nyi citromsavat. Összeforralom és lefedve állni hagyom néhány órát. Nekem nem friss gyömbérem volt, kb 3 órát áztattam, de friss gyömbérnél 1 óra múlva kóstoljuk, ha érezzük a csípősseégét az már jó!

Leszűröm, újból felforralom, üvegelem. Sajnos nem volt már új üvegem, piroskás csavaros tetejűbe tettem ezt dunsztoltam 90/30 percig.

Megkóstoltuk, nekem édesebb lett, úgyhogy kevesebb cukorral fogom legközelebb készíteni.

A leszűrt gyömbért és a fennmaradó citromhúst kissé ledaráltam, sütőben 50 °C -on kiszárítom teának teatojásba téve!


Narancsos, fűszeres gyömbérszörp:

Az elkészítés ugyanaz:

A 40 dkg cukrot karamellizálom majd hozzáöntök 5 dl vizet, majd a gyömbért, 2 teljesen megpucolt, karikázott citromot +1 aminek ki is facsartam a levét, 2 közepes narancsot, amit szintén megpucoltam, karikáztam ezt mind hozzátettem. Hozzáöntöttem még 1,3 L vizet, most csak 60 dkg cukrot tettem még hozzá - ez is elegendő. Tettem bele fűszereket, ehhez a mennyiséghez 3 db szegfűszeget és 1 egész fahéjat, felforraltam, hagytam állni. A továbbiakban ugyanaz a teendő mint az előzőnél. 

A leszűrt gyömbért, narancsot, citromot, ledaráltam és sütőben kiszárítottam. 

Kicsit csípősebb lett, tovább ázott a gyömbér, de így is finom illetve a fűszerektől olyan karácsonyi, forralt boros hangulat lett urrá rajtam☺️🎄

Kellemes szörpölést! 🙋‍♀️








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések