Gyömbérszörp citromosan, narancsosan
Itt van az Ősz, itt az ideje, hogy készítsünk egy igazi immunerősítő gyömbérszörpöt!
Tavaly készítettem először ilyen szörpöt, nekünk nagyon ízlett! Párommal szoktam megkóstoltatni, Ő az első, a kritikusom. Kóstolás után az első reakciója ez volt! : Olyan íze van, mint a Coca- Cola-nak 😊! és tényleg 🙂 Mondom/írom is, hogyan készítem! 😉:
Hozzávalók:
- 2 db gyömbér (200-250 g pucolva)
- 1,5 kg cukor
- 5 db citrom
- 1,8 L víz
- 20 g citromsav
Elkészítés:
A gyömbért vékonyan meghámozom majd felszeletelem. 3 db citromot teljesen kifacsarok a maradék 2-öt meghámozom, szeletelem (a fehér részt is leszedem, hogy ne legyen keserű, a citrom héját szörpökbe nem teszem bele (csak, ha a van saját, ami még nem érik...)) . Előkészítek 40 dkg cukrot illetve 5 dl vizet. Egy fazékba elkezdem felolvasztani a 40 dkg cukrot (karamellizálom) majd óvatosan hozzáöntöm a vizet, ha felforrt hozzáadjuk a citromlevet, szeletelt citromot és gyömbért, a maradék 1,1 kg cukrot és 1,3 L vizet. Apránként adagolom bele a 20 g-nyi citromsavat. Összeforralom és lefedve állni hagyom néhány órát. Nekem nem friss gyömbérem volt, kb 3 órát áztattam, de friss gyömbérnél 1 óra múlva kóstoljuk, ha érezzük a csípősseégét az már jó!
Leszűröm, újból felforralom, üvegelem. Sajnos nem volt már új üvegem, piroskás csavaros tetejűbe tettem ezt dunsztoltam 90/30 percig.
Megkóstoltuk, nekem édesebb lett, úgyhogy kevesebb cukorral fogom legközelebb készíteni.
A leszűrt gyömbért és a fennmaradó citromhúst kissé ledaráltam, sütőben 50 °C -on kiszárítom teának teatojásba téve!
Narancsos, fűszeres gyömbérszörp:
Az elkészítés ugyanaz:
A 40 dkg cukrot karamellizálom majd hozzáöntök 5 dl vizet, majd a gyömbért, 2 teljesen megpucolt, karikázott citromot +1 aminek ki is facsartam a levét, 2 közepes narancsot, amit szintén megpucoltam, karikáztam ezt mind hozzátettem. Hozzáöntöttem még 1,3 L vizet, most csak 60 dkg cukrot tettem még hozzá - ez is elegendő. Tettem bele fűszereket, ehhez a mennyiséghez 3 db szegfűszeget és 1 egész fahéjat, felforraltam, hagytam állni. A továbbiakban ugyanaz a teendő mint az előzőnél.
A leszűrt gyömbért, narancsot, citromot, ledaráltam és sütőben kiszárítottam.
Kicsit csípősebb lett, tovább ázott a gyömbér, de így is finom illetve a fűszerektől olyan karácsonyi, forralt boros hangulat lett urrá rajtam☺️🎄
Kellemes szörpölést! 🙋♀️
Megjegyzések
Megjegyzés küldése