Minden ami Alma (receptek)

  Van nekünk a kertben egy almafa, rétesalma a neve, még a Szabi keresztanyukájáék ültették tehát biztos van vagy 30 éves. Minden évben ontja a termést, ebben az évben nagyon sok pici almakezdemény lepotyogott és még aprónak is kezdett tűnni a termés, de ahogy nőtt, pirosodott szép tenyérnyi nagyságúak lettek. Betegség még nem kapta el, volt, hogy jól megmetszettük, hogy legyen valamilyen formája, meg akkora vízhajtásokat növesztett... Amióta ott élek mindig tele volt, tavaly a malackáink kapták meg a nagy részét, alig dolgoztam belőle fel, de idén mindent elteszek; a csumát, héjat, aprót egy kedves barátunk viszi el a lovainak.

Tehát a receptjeim amit ebből a fanyar, illatos, tényleg rétesnek való almából készítettem. 🙂


Reszelt alma naturan pitébe:

Az almákat meghámozom, citromsavas vízbe teszem, majd lereszelem, üvegezem, celofán+befőttes gumi és mehet az autómatába 90/30-ig dunsztolódni. 

Dunsztolás után kivesszük, hogy ne puhuljon tovább.


Almakompót:

A meghámozott, kicsumázott almaszeleteket citromsavas vízbe teszem még nem gyűlik össze annyi. 720 ml-es üvegekbe rakom, smile-t készítve: 1 szelet citromkarika (hámozott), 2 egész szegfűszeg, 1 egész fahéj, ízesítve 2 evőkanál cukorral. 

Felöntöm vízzel nyakig, celofán, gumi, automatába 90/30-ig dunsztolva.


Rostos almalé:

Az almáinkat kicsumázzuk és ha van, a rossz részeket kivágjuk, kis vízben kicsit megfonnyasztjuk. Ezt azért csinálom mert a lassúprésem bedugult, többször szét kellett szedni ha nyersen tettem bele, ezért főztem kicsit meg. Megvárom még kissé kihül majd lassúprésen átengedem.  A fennmaradt szárazanyagot újból vízben kicsit megrogyasztom és újra préseltem. 

A rostos léhez L-ként 80 g cukrot tettem, de igazából ki milyen édesen szereti, de függ az alma fajtájától is. Felfőzzük, üvegezzük, biztonság kedvéért automatába tettem 90/30.

A szárazanyagot sütőpapírra kiterítve 50 fokon sütőben száríthatjuk, teának, joghurtba, vagy őrölve gyümölcscukorként, befőttes üvegbe tároljuk. 












Almaecet

Egy kedves posthozzászoló hölgy osztotta meg velem/velünk a receptjét ahogy Ő csinálja, de nemcsak almából más gyümölcsökből is készít. Tehát a recept amit Én is követtem:

Az almának az ecethez bármely része felhasználható, egyértelmű, hogy a barna , ütődött egyéb állatkákat nem teszünk bele😆. 

2 kg feldarabolt, szeletelt vagy hámozott gyümölcshöz teszünk 20 dkg cukrot és 2 liter vizet. Ezt összekeverve 10 napig naponta többször megkeverjük, vászonnal (Én Nimród egyik szakadt textilpelusával takartam le 😄) takarjuk. 

A 10. nap után leszűrjük egy edénybe rakjuk ami zárható (én nagy dunsztos üvegbe fogom tenni) 7-12 hét között ecet készül. 

Pontosítani fogok majd, hogy nagyjából mikor van kész... bár gondolom függhet a cukormennyiségtől, hőmérséklettől... 




Aszalt alma
:

Mosott alma 2 végét levágva, szeletelve, tálcára felpakolva, aszalógépbe szárítva 60 fokon kb. 12-18 óra. 

Teljesen kiszáradt, kihült szeleteket zárható dunsztos üvegekbe tesszük. 

Kis zacskókba, rafériával megkötve szuper karácsonyi ajándék 😊


Dédomama Almáspitéje:

Tészta:

-30dkg liszt

-1 db tojás

-12 dkg olvasztott vaj

-2 ek cukor

-1ek tejföl

-1 csipet só. 


A száraz anyagokat összekavarjuk majd mehet a tojás, vaj és végül a tejföl.Összegyúrjuk majd tésztánkat hagyjuk kicsit pihenni addig az almáinkat mossuk, hámozzuk és reszeljük. 

A megpihent tésztánkat két felé szedjük, kinyújtjuk tepsi nagyságúra (20*30cm). 

Az alsót belehelyezzük megszórjuk kissé zsemlemorzsával majd a kinyomkodott almát elegyengetve beletesszük. Ízlés szerint fahéjas cukorral megszórjuk. Ráhelyezzük a másik tésztát, a széleket benyomkodjuk, majd villával megbökdössük. Előmelegített sütőben 180°-on 20-30 perc alatt finomra sütjük 😊🙂. 

Meghintjük porcukorral majd tálaljuk. 




Kifejtve mi mit jelent:

Citromsav: ne barnuljon az alma

90/30: 90 fokon 30 percig befőzőautomatában vagy gyöngyöző vízben 30 percig

Nagyjából mindent 720 ml-es üvegbe teszek, celofánnal, legumizva, Tartósítószereket nem használok: cukor, só, fűszerek!!!


Köszönöm, hogy elolvastad, remélem hasznodra válik valamely recept vagy fortély 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések